De Winnaars

Juryrapport verhalenwedstrijd ZOMERSCHOENEN

Het is zover. We maken de winnaars bekend van de schrijfwedstrijd van Ebookuitgeverij. Voor we dat doen willen we de inzenders bedanken voor hun inzet. Aangenaam verrast waren we door de hoeveelheid verhalen. Maar liefst 68 verhalen werden ingestuurd. De kwaliteit varieerde, maar dat is begrijpelijk. We stelden ons voor dat het schrijven van een verhaal voor veel inzenders een vingeroefening is geweest. Uiteraard juichen wij dat toe, want de meest geroemde schrijvers zijn ooit zo begonnen.

Het thema Zomerschoenen werd veelal letterlijk opgevat. Veel sexy rode damessandaaltjes kwamen voorbij. Die maakten dikwijls onderdeel uit van een erotisch getint of romantisch verhaal. Kern van veel verhalen bleek een ontmoeting tussen een man en een vrouw en dat waren opvallend vaak knappe mannen en roodharige vrouwen. Over het algemeen was de toon luchtig, dat roept het thema blijkbaar op. Een aantal schrijvers interpreteerde het thema op een originele manier en wist zich zo te onderscheiden. Hedendaagse en geëngageerde thema’s als de vluchtelingenproblematiek, rouwverwerking, homoseksualiteit en de eenzaamheid van oude mensen, maakten het lezen van de verhalen tot een extra boeiende klus.

De jury permitteert zich toch nog wat kanttekeningen. Er zijn verhalen ingestuurd die niets met het thema te maken hadden. Dat was jammer want schrijven is verbeelden. De grenzen van een thema kan je als schrijver van fictie juist aanzetten die verbeelding aan te boren. Soms ook waren stijl en spelling slordig en werd er gerommeld met tijden. En er waren verhalen die veelbelovend begonnen maar aan het eind inzakten of werden afgeraffeld.

Het korte verhaal wordt in één keer uitgelezen. Het moet de lezer meteen bij de lurven pakken en deze dwingen het verhaal uit te lezen. Dit stelt eisen aan de stijl, vorm, spanning en originaliteit van het verhaal. De verhalen die hierin uitblonken zijn dan ook in de prijzen gevallen. Vier verhalen zijn op basis van de gehanteerde puntentelling uitverkoren tot winnaars. Daarnaast kon de jury het niet laten om nog een aantal eervolle vermeldingen te noemen.

De jury is tot de volgende selectie gekomen:


Eerste plaats: Debora Degreef

Het verhaal De Tommy boys is geestig, origineel, mooi opgebouwd en prettig geschreven. Het perspectief ligt bij een paar damesschoenen en dat wordt prachtig volgehouden. Je weet van de hoofdpersoon niet meer dan dat ze riempjes heeft en kurkhakken waar een scheurtje in zit. Wel komt de lezer te weten dat er zoiets als een schoenenflirt bestaat en dat je je schoenen moet behoeden voor ‘foute’ schoenen die spelletjes spelen. De schrijfster valt met de deur in huis als de schoenen uit de kast komen en vanaf dat moment kan de lezer zich identificeren met het schoenenpaar.

Tweede plaats: Jannie Roodhof-Pool

In het mooie en zorgvuldig geschreven verhaal Zomerschoenen van Jannie Roodhof-Pool komen Chinese ingebonden voeten aan de orde en de voetenfetisj van een eenzame man die op een bijzonder manier zorgt voor zijn vrouw die in coma ligt. Het is een liefdevol verhaal waarin de lezer mededogen voelt voor de hoofdpersoon. Deze zeggingskracht maakt dit verhaal zo sterk. De wending aan het eind van het verhaal is zeer verrassend.

Gedeelde derde plaats:   Monique Huisman en Gert-Jan van den Bemd

Zomerschoenen van Monique Huisman is een ontroerend verhaal over rouwverwerking. Het is mooi ritmisch geschreven en goed opgebouwd. Het thema is op zeer originele wijze uitgewerkt en de emotionele lading in het verhaal raakt de lezer en blijft nog lang hangen.

Het verhaal De bijziende jutter van Gert-Jan van den Bemd kenmerkt zich door mooie observaties en een fraaie kordate stijl. Het thema is origineel verwerkt en het verhaal is spannend. Het einde is jammer genoeg net wat te voorspelbaar.

Eervolle vermeldingen krijgen de verhalen van:

Harry Peeters.
Old Fool is een sterk en goed geschreven verhaal dat spannend is tot het eind. Jammer dat het thema wat vergezocht is.

Tjade Witmaar.
In De verzoening is het thema subtiel uitgewerkt. Het is een origineel, levendig en spannend verhaal met een fraai en verrassend plot.

Joachim Stoop.
Bijna thuis krijgt een eervolle vermelding omdat het een van de weinige geëngageerde verhalen is en gaat over leven in de illegaliteit. Het verhaal is goed geschreven maar heeft helaas niets met het thema te maken.

Hein van der Schoot.
Het verhaal Het zwembad hakt er in. Het is prachtig ingehouden drama en de beelden die het verhaal oproepen blijven nog lang achter op je netvlies.

Petra Kruijt.
Verliefd is een kort maar uitermate krachtig verhaal. Of is het een gedicht? Hoe dan ook, het is gedurfd en doet de lezer verlangen naar de zomer en shoppen.

De jury van de schrijfwedstrijd van Ebookuitgeverij

De jury:

1 – Patricia Nijboer

2 – Jetty Luteijn

3 – Dajo Hooning van Duyvenbode

4 – Augustina Nijboer

5 – Andreas Wevers

6 – Thea Kremer (hoofd van de jury)

Alle juryleden hebben redactionele ervaring en zijn literair onderlegd.

De Prijzen:

Eerste prijs – Kindle E-reader van Amazon.com t.w.v. $89

Tweede prijs – Een boekenbon t.w.v. €25

Derde prijs – Een professioneel boekomslag ontwerp voor het eerstvolgende boek of ebook t.w.v. €250

De prijs voor de gedeelde derde plaats is onbeperkt geldig en wordt aangeboden en verzorgd door het grafisch ontwerpbureau Tinka4Design. Het bureau werkt voor grote opdrachtgevers als het Hendrik Pierson Fonds.

Alle winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.

De feiten:

Factsheet

Van de redactie:

De redactie van eBookuitgeverij feliciteert alle winnaars met hun prijzen! De zomerschoenen schrijfwedstrijd is succesvol verlopen (zie factsheet). De kwaliteit van de verhalen is gelet op het gemiddelde van 6,6 redelijk te noemen. De deelname van de grote talenten uit de schrijverswereld aan de schrijfwedstrijd, heeft de redactie aangenaam verrast. Wie de grote talenten zijn, dat leest u in de zomerschoenen verhalenbundel. Naast de verhalen van de prijswinnaars, selecteert de redactie ook de leukste inzendingen voor de verhalenbundel. De opbrengst van de bundel gaat naar een goed doel. Het goede doel wordt door de deelnemers gekozen. Meer informatie over de datum van publicatie en het gekozen goede doel, wordt in het eerste kwartaal van 2014 bekendgemaakt op ebookuitgeverij.nl.

De redactie bedankt alle deelnemers voor de mooie en bijzondere verhalen. Ook bedankt zij de jury en Thea Kremer voor het uitstekende juryrapport.